KINDERTIJD IN OVERSCHIE

In 1929 zijn vader Petrus, moeder Rosalia en zoontje Anton als gezin verhuisd naar Overschie, na een korte periode in Kruiningen. Ook na de verhuizing van Petrus en Rosalia naar Overschie bleef het familie contact aanwezig.

Petrus is gaan werken als grondwerker bij de aanleg van de A13. 

De jaren 1929-1942 lijken verder niet veel bijzonderheden te hebben.

Aanvankelijk zijn ze gaan wonen op de Zestienhovensekade 83, in 1934 kort op de Parallelstraat 51a (na de oorlog omgedoopt tot de Challonstraat). vanaf 1 juni 1935 zijn ze gaan wonen aan de Emmastraat 11b. Allen huurwoningen.

De start van de 2e Wereldoorlog in 1940 was voor Overschie redelijk rustig. Wel woonden er sympathisanten van de Duitse wehrmacht. Zijn zoon Anton groeide op, ging naar school, speelde buiten. Hij wilde slager worden en is gaan werken bij een slagerij in Overschie.

Dit deed hij in eerste instantie op een fiets met voormand. Hij bezorgde de bestellingen. Het plaatje is uit eigen bezit. Waarschijnlijk is het van zijn vader geweest, want in 1934 was Anton nog maar 8 jaar en zat nog op de basisschool.

 

Petrus is overleden op 29 november 1943 in Uithuizermeeden, 57 jaar oud.  Vermoedelijk is hij in 1943 Overschie vrijwillig ontvlucht om dwangwerk te voorkomen. Bekend is dat een zwager in Uithuizermeeden woonde.  Op het bidprentje staat geen verwijzing naar dood als gevolg van het onderduiken, maar ook niet een oorlogshandeling. Hij is ook gewoon teruggebracht naar Overschie en daar begraven. Vermoedelijk is hij aan ontberingen/ziekte overleden.

Rosalia is altijd weduwe gebleven. Zij is blijven wonen in de Emmastraat 11b in Overschie (Rotterdam) Wel lijkt het er op dat er een bevriende man was, maar hij heeft nooit deel uitgemaakt van haar gezin. Haar enige zoon is kostwinner geworden en na zijn huwelijk in 1954 zijn ze bij moeder ingetrokken. Dit was helemaal conform de maatschappelijke ontwikkeling. Wel is Rosalia in de 60-er jaren opgenomen in een ouderenhuis in Apeldoorn. Het vermoeden is dat haar gezondheid of dementie daar oorzaak van was. Rosalia is overleden op 27 september 1970 in Apeldoorn, 77 jaar oud.  Zij is begraven op 1 oktober 1970 in Rotterdam in een algemeen graf op de algemene begraafplaats Hofwijk, het RK gedeelte.